Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης με αναφορά του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη,  θέτει το θέμα της ρύπανσης των χειμάρρων της Δυτικής Λέσβου από την απόρριψη των αποβλήτων τυροκομείων, καταθέτοντας παράλληλα τα ψηφίσματα της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων του Σκαλοχωρίου και του Συλλόγου Σκαλοχωριτών της Αθήνας.
Το πλήρες κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
ΑΝΑΦΟΡΑ
     ΠΡΟΣ Υπουργό Ανάπτυξης  κ. Χατζηδάκη
Καταθέτω το από 11.1.2009 Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου Σκαλοχωριτών Λέσβου της Αθήνας και το από 17.1.2009 Ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης κατοίκων του Σκαλοχωρίου Λέσβου, που αφορούν στην ρύπανση των χειμάρρων  «Βούλγαρης» και «Κάτω Πέτρα» της Δυτικής Λέσβου όπου βρίσκεται και το χωριό Σκαλοχώρι.
Το πρόβλημα δημιουργείται απ την απόρριψη στους αναφερόμενους χείμαρρους των αποβλήτων (τυρόγαλος) των Τυροκομείων, που είναι εγκαταστημένα στα παρακείμενα χωριά Βατούσα, Χίδηρα και Άντισσα. Σχετικά πρόσφατα στις ήδη λειτουργούσες τυροκομικές μονάδες προστέθηκε άλλη μία που και αυτή απορρίπτει τα απόβλητά της στην ίδια περιοχή. Η νέα αυτή σύγχρονη κατά  πληροφορίες τυροκομική μονάδα έχει αδειοδοτηθεί προσωρινά (με άδεια 6μηνης διάρκειας απ’ τη Δ/νση Υγειονομικών Υπηρεσιών Ν.Λέσβου), διαθέτει τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων της, πλήν όμως όπως όλα δείχνουν ρυπαίνει το περιβάλλον. Ενδεχομένως όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι και τα μέλη του Συλλόγου να μην τηρούνται οι όροι της δοθείσας άδειας ή να επεξεργάζονται γάλα πολλαπλάσιο της ποσότητας που τους έχει εγκριθεί.
Επιβάλλεται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας να ασχοληθούν με το θέμα, και να γίνουν οι επιβαλλόμενοι έλεγχοι, ως προς την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων των τυροκομείων και να εφαρμοστούν οι διατάξεις επεξεργασίας των αποβλήτων για την προστασία του περιβάλλοντος της Δυτικής Λέσβου.

                                                     Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

             ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ